Hållbarhet i stan

Hållbarhet i stan

Jag älskar hudvård och allt som hör skönhetsindustrin till, men det finns mer med livet är att bara yta. Jag vill att NINNI som företag ska göra mer än att bara handla om det yttre. En av grundpelarna med NINNI från start har varit hållbarhet. Att företag fokuserar på hållbarhet är inte unikt; många hävdar det, färre agerar på det. Jag vill att NINNI skapa en av de som agerar och våra söndagsinlägg är ett nytt sätt för oss att göra något och förhoppningsvis inspirera andra att leva mer hållbart.

Förra året började jag mer och mer titta på mig själv, min livstil och hur jag skulle kunna leva mer hållbart på riktig. Visst har jag tidigare ”tänkt på miljön” och klappat mig själv på axeln varje gång jag slängt tidningar i pappersåtervinningen, donerat kläder eller samlat gamla batterier i en låda. Bara för i nästa sekund slängt 2 kg trötta grönsaker och 5 halvuppätna paket parmaskinkor utan att blinka.

Jag insåg snabbt att det inte fanns någon guide om ”hur man lever mer hållbart i stan”. De flesta miljökämpar verkar bo på landet, odlar egen potatis och värpa sina egna ägg.

Det kommer inte hända in min värld. Jag kommer inte flytta ut på landet; jag gillar storstäder och vill fortsätta göra det. När man bor i en stad, heltids-jobbar och har barn så finns det vissa begränsningar på hur mycket eco man kan vara tex:

  • Vi har inte tid att ha egna höns
  • Att gå eller cykla till skolan med barnen funkar inte. Skolan ligger för långt bort och stan är byggd för bilar. På tunnelbanan blir folk skjutna (ja, du läste rätt – skjutna) med jämna mellanrum, så att åka kommunalt med barnen går också bort.
  • Och nej vi kommer inte åka ut på Lake Michigan en lördag för att fiska och sedan röka fångsten

Men det finns andra, mindre drastiska förändringar man kan göra. De första (och enklaste) förändringarna jag gjorde var:

  • Dricka kranvatten istället för ”köpe-vatten”
  • Byta elleverantör till från kol till vind. (de flesta i Sverige har nog redan gjort det, men i USA är vindkraft fortfarande exotiskt)
  • Vi äter vegetariskt en gång i veckan. (Det behöver inte vara med komplicerat än pasta med tomat sås)

Det som har haft effekt på vår vardag är nog vattnet. Tidigare drack vi ca 20 flaskor lyx vatten i veckan. På ett år blir det drygt 1000 flaskor som måste produceras, transporteras och återvinnas (helst). Nu är det 1000 flaskor mindre och vi släcker törsten utan att vårt kök svämmar över returflaskor som måste bäras till returstationen. Mindre avfall, mindre jobb – en solklar win-win.

Har du gjort några förändringar för att bli mer hållbar? I så fall vilka? Om inte, varför?