Olja eller vatten? Det är frågan.

Olja eller vatten? Det är frågan.

Jag håller på att utveckla två (kanske tre) nya cleansers. Den stora frågan är hur viktigt det är med lödder. Jag har frågat runt bland vänner och bekanta och flesta likställer en löddrande cleanser med ren hud, ju mer det löddrar desto bättre. Många verkar gilla den ”strama” känslan man får efteråt, det finns till och med dem som likställer den strama känslan med att huden är ren.

Ja, huden är ren, men för ren i mitt tycke. Ett löddrande ansiktstvätt är brutal mot huden. De ämnen som skapa skummet (tensider såsom SLS, soduim laureth sulfat) drar åt sig hudens egna oljor och sköljer bort dem. En del tensider fastnar i huden och kan irritera. Detta kan framför allt illa för personer med fet hud (tvärtemot vad många tror). Då hudens egna fetter tvättas bort gång efter gång kompenserar kroppen genom att överproducera fett. Det, i kombination med irriterad hud, är ett optimalt recept för acne.

Ni som följer mig på Facebook verkar dock vara av en annan åsikt. I min mini undersökning innan jul var det tydligt att ni föredrog en oljebaserad icke löddrande cleanser. Personligen håller jag med; en oljebaserad cleanser är mildare och tar bort make up bättre än en vattenbaserad (skummande) cleanser. Men att få ett härligt lödder när du tvättar dig är klurigt – naturliga oljor bryter ned skum och hindrar löddret att växa. Däremot känns huden både ren och återfuktad efter att du tvättat dig, aldrig stram och torr.

Jag börjar med den oljebaserade cleansern/ make up removern och som nästa steg ska jag kolla på hur jag kan få fram en mild och löddrande cleanser. Vem vet det kanske till och med blir en peeling produkt också.

I veckans nyhetsbrev kommer jag ranka vanliga tensider utifrån mildhet, så att ni med känslig hud enkelt vet vilka tensider ni ska leta efter och undvika. Om du inte har gjort det signa up dig här; NU så du inte missar det. 🙂