Ekologiska grönsaker en masse

Ekologiska grönsaker en masse

När jag bodde i London prenumererade jag på grönsakslådor. En gång i veckan kom det hem en låda med ekologiska, lokalt odlade grönsaker. Vi gillade det så pass mycket så att vi utökade ordern men en juice låda, dvs en box med ekologiskt frukt & grönt och tillhörande juice recept. Helt plötsligt hade vi två boxar vid vår dörr varje fredagseftermiddag.

Köket svämmade över av ekologiska rödbetor, roselleri, äpplen & gurkmejra.

Vi glömde att ”josa”. Påföljande fredag kom det nya grönsaker; vitkål, kålrabbi och ingefära en mass. Det fanns inte plats i köket så jag slängde de nu mjuka ekologiska rödbetorna & rotsellerin för att bereda plats åt vitkålen.

Den helgen kom mina svärföräldrar på besök. De är också uppväxta på ekologiska grönsaker; bara det att under 60-talet på polska landsbygden levererades det inte till dörren. Man fick odla och skörda själv.

Deras syn på livsmedel är annorlunda.

Den lördagen då jag öppnade kylen för att laga spagetti och köttfärsås (utan vitkål eller kålrabbi) fanns en ny burk i kylen. Det var min svärmor som gjort surkål av vitkålen.

”Annars skulle den bli dålig” sa hon. Sen tog hon kålrabbin och rev ner i vår vanliga gurka & tomat sallad.

Det är så tydligt; vår generation i väst har växt upp i överflöd. Vi utgår från att vi kan få vilken råvara som helst när som helst. Klart att vi blir lata, klart att vi vänjer oss vid att köpa lite mer än vad vi behöver av det vi är sugna på just där och då. Om vi sedan glömmer att äta upp det och så slänger vi den. Vi kan ju alltid gå till affären och köpa ny fräsch frukt.

Grejen är den att det är inte hållbart. Matslöseri är en av de värsta miljöbovarna – det är som ett stort svart hål som slukar vatten & regnskog och spyr ut koldioxid. Vi måste tänka om och totalt ändra våra konsumtionsvanor. Men att vända skutan 180 grader på en gång kommer inte gå. Att kräva att vi alla ska sylta överblivna lökar och äta surkål är kontraproduktivt. Vi kommer tröttna och ge upp. Då är det bättre att göra mindre och mer lättillgängliga förändringar. Här är 3 saker jag har gjort.

Köp mindre

Vi äter mindre än vad vi tror. Tidigare kokade jag upp 8-10 potatisar när jag gjorde potatismos för familjen, när vi ätit oss mätta var det alltid 2 portioner mos över som hamnade i kylen och sedan i soppåsen. Nu kokar jag 4-6 potatisar. Det ser lite ut, men vi blir alla mätta och vi behöver inte slänga.

Var kreativ

Jag kollar i kylen och skafferiet och ser vad jag har innan jag börja stimma om att vi måste åka och handla. Oftast ligger det lite morötter, något äpple och en halv isbergssallad som man kan göra något av. All sallader behöver inte innehålla gurka och tomat.

Köp efter säsong

Jag försöker köpa så mycket frukt och grönt efter säsong. Just nu blir det rätt mycket apelsiner och grönkål. Det är januari, vad gör man?

OK visst slinker det ner ett paket färska jordgubbar och blåbär då och då. Det är svårt att argumentera med en hungrig och viljestark 5 åring som ÄLSKAR bär. Så perfekt är jag inte, men det gör inte så mycket. Bättre att vi alla gör enkla, realistiska förändringar som sammanlagt leder till en stor positiv förändring, än att endast ett fåtal av oss syltar och saftar i vår ensamhet.