Silikoner i hudvård

Silikoner i hudvård

Jag håller på att finjustera mina formuleringar för min nya ansiktsrengöring. En av varianterna är för rinnig; jag behöver ”tjocka till” den. Häromdagen kollade jag med mina formulerar kompisar på Facebook (Ja, det finns ”formulerar forum” på FB) och alla sa samma sak. ”Använd silikoner”.

Silikoner är ett samlingsnamn för en grupp föreningar baserade på kisel och används ofta i hudvård & kosmetik. Silikonföreningarna ser ut och känns oftast som en kristallklar olja, mer eller mindre trögflytande beroende på hur silikonkjedorna är uppbyggda.

Silikonoljor blir allt mer populära inom skönhetsindustrin. De är stabila (vilket ger lång hållbarhet på produkterna) och ger en ”härlig känsla”. De flesta håroljor som “skyddar & ger glans” är baserade på silikoner.

Men ”känslan” är inte den enda anledningen silikoner används inom hudvård. Silikonoljor reagerar inte med huden (dvs irriterar inte huden). Dessutom lägger sig oljan som ett skyddande lager och hindrar huden från att torka ut. Många sakkunniga är positivt inställda till silikoner, just därför att den är mild och skyddande. So far so good.

MEN silikonföreningar har svårt att brytas ned i naturen och år efter år ser vi en ökad halt i våra vattendrag. (Kolla in Naturvårdsverket för mer info). Ju fler silikonbaserade produkter vi använder desto mer silikonoljor (som inte naturligt finns i våra ekosystem) kommer läcka ut i naturen och stanna där.

Det är anledningen till att jag inte använder silikoner.

Så jag får fortsätta jakten på en den optimala mixen av naturliga oljor för att ”tjocka till” min ansiktsrengöring. För jag tror inte att höga halter av silikon i haven är en särskilt bra idé. Jag tror faktiskt att det är en riktigt dålig idé. Vad tycker du?