Min syn på hållbart mode

Min syn på hållbart mode

Ett område jag inte alls reflekterade över tidigare är kläder. Kläder, man köper dem, använder dem (eller så hamnar de I en låda) och sen donerar man dem. Inget mer med det. Sen såg jag Netflix dokumentären “The True Cost”, och fick en Eureka moment; jag vi måste börja klä oss mer hållbart.

Klädindustrins miljöpåverkan är enorm. Under sin livscykel ”kostar” ett par jeans 3781 liter vatten. Sedan kostar jorden bomullen odlas på. Den enorma efterfrågan på kläder gör att bomull odlas i ultra rapid; jorden stressas och kemikalier sprutas för att hålla ohyra borta. Kemikalier som även dödar livsnödvändiga insekter. På tal om kemikalier, det krävs en mängd skadliga kemikalier för att behandla och färga textilierna som sedan hamnar i naturen. Ytterligare en kostnad är alla CO2 utsläpp under produktion & transport. (Klädproduktionen står för ca 3% av de globala CO2 utsläppen.)

För att inte tala om arbetsvillkoren för många sömmerskor som syr kläderna.

Men å andra sidan vill vi alla se bra och trendiga ut på Instagram. Jag är absolut ingen fashionista, men jag är väl medveten om att min stil skickar en signal till omvärlden. Det hjälper det om du är välklädd och ingen av oss är nog bered att sluta konsumera kläder och hålla oss till ärvda kläder från mormor. (Även om det kan vara rätt coolt ibland och hållbart).

För några år sedan satte jag upp vissa riktlinjer (i brist på ett bättre ord) kring mina egna klädköp för att göra det mer hållbart.

Långsiktighet
De plagg jag köper ska hålla i 10 år (minst) vilket gör att jag köper kvalitet inte kvantitet. Visst svider det i plånboken ibland när man väljer de dyrare alternativen, men över en 10 års period blir det inte ås farligt. Oftast billigare än att köpa nytt varje år. Sen är snittet viktigt – plaggen måste vara tidlösa. (Det blir mycket svart i min garderob…)

Minimalistiskt
Köper man tidlösaplagg av bra kvalitet så behöver man inte så många. Vi har alla ett gäng kläder i garderoben som vi inte använder trots att det kändes näst in till livsnödvändiga när vi köpte dem. Jag menar inte att man endast ska ha ett exemplar av varje, men börja ifråga sätta dig själv nästa gång du är på väg att köpa en svart tröja. Behöver du den? Hur många har du redan?

Naturmaterial
Jag håller mig till naturmaterial (siden, ull, bomull) så mycket som möjligt. Ett undantag är träningskläder – jag har inte hittat bra naturliga alternativ än. Varför naturmaterial? Jo, naturmaterial är nedbrytbara och hållbara, vilket syntetmaterial inte är. Syntetmaterial har exploderat de senaste åren och nu har fiber från dessa börjat läcka ut i vattendrag och hittas i vävnaden på fisk som vi sedan får i oss. Ju mer vi köper och tvättar syntetplagg desto mer kommer ut i haven och äts och lagras i fisk och så är kretsloppet igång.

Så från att ha köpt kläder sporadiskt och sedan donerat dem, är jag mycket mer planerad i mina klädköp för att minska min miljöpåverkan. En bieffekt av det här är att jag idag är mycket mer medveten om var som passar och inte passar, och klär mig bättre trots att jag har mycket färre plagg att välja på.