Klimatkompensera flyg

Klimatkompensera flyg

Hur tänker ni kring flyg? Jag flyger gärna, just nu är 7 olika resor inbokade i år, och det är privat resor. Visst har jag hört något om att flyg är en av de värsta miljöbovarna, men jag har helt ärligt aldrig riktigt brytt mig. Ibland måste jag resa i jobbet, andra gånger flyger jag långt för att åka skidor just på DEN skidorten eller se just DET landmärket. Någon gång har jag valt att klimatkompensera när fly bolaget frågat; men mer än så har det inte varit. Tills jag lyssnade på en miljö podd. Nu har buskapet gått fram och jag tänker på hur mina flyg påverkar miljön. Men hur mycket jag än tänker på det, så kommer jag inte sluta flyga. Vad göra?

En resa mellan Stockholm och New York ”kostar” 1,75 ton CO2. Det är lika mycket CO2 som det skulle ”kosta” att köra från Skåne till Stockholm, 15 gånger om. Det i sig är ett problem, men det största problemet med flyget är att CO2 släpps ut på hög höjd. Det är som en CO2 injektion där vår atmosfär mist behöver det.

Podden hade några tips: flyg ekonomiklass, välja flygbolag med nyare plan, res lätt… men skillnaden på utsläppen är marginell.

Ett annat alternativ är att klimatkompensera, dvs sponsra projekt som planterar träd eller bevarar regnskog. Regleringen för klimat kompensation är vag så det gäller att välja rätt organisation som faktiskt genomför projekten de säljer. Dessutom måste projekten vara adderande, dvs att de träd som planteras skulle inte planterats om det inte var för att klimat kompensera. Att stötta ”vanligt” miljöarbete räcker alltså inte.

Så hur vet man vilken organisation man ska välja? Etablerade miljöorganisationer såsom WWF och Greenpeace har gemensamt utvecklat en standard ”The Gold Standard” för klimat kompensation.

Där kommer jag börja leta projekt och organisationer jag tycker verkar vara bra för att balansera upp alla weekend trips vi har planerade. Kanske dämpar det dåliga samvetet något.