Beauty tips i februari – peeling

Beauty tips i februari – peeling

Min hud känns alltid lite blekare & lite tröttare i februari, den behöver sol och värme. Ni som följer mig på sociala medier vet att jag förra veckan provade en rad olika beauty tips för att få tillbaka energin & lyster i huden. De viktigaste momenten, enligt experterna, är en daglig mild peeling, återfuktning & ansiktsmask. Sedan ska man gärna massera ansiktet varje kväll. Just det så ska man äta rätt, sova gott och motionera också.

Men ärligt talat, vem hinner (och orkar) en fullbordad skönhetsrutin mellan tandborstning, sagostund & kvällsjobb? Inte jag. Vad kan man göra istället? Mitt enkla beauty tips är att bara göra en bra peeling i veckan och sen se till att sova ordentligt.

Vad är en bra peeling?

I stort finns det två typer av peeling:

  • Ansiktsskrubb – oftast en kräm med korn
  • Kemisk peeling, en produkt med mild syror eller enzymer som fräter bort döda hud celler.

Ansiktsskrubb, ”mekanisk peeling”

En scrub ger en direkt effekt. Huden känns lenare & ser rosigare ut. Detta beror till stor del på att man får upp blodflödet rejält när man masserar in produkten i ansiktet. Vilken typ av korn skrubben består av spelar inte så stor roll. (Till ansiktet använder man oftast finare korn, medan kroppspeeling används grövre varianter.) Det enda jag vill påpeka här är att använda produkter med NATURLIGA korn ex krossade kärnor. Undvik plastkulor, sk microbeads, för dessa hamnar i våra vattendrag och förstör vår eco-system.

Kemisk peeling

Kemisk peeling består oftast av AHA (alfa hydroxy acid) och/eller BHA (beta hydroxy acid) Dessa är relativt milda syror som ”fräter” bort döda hud celler.

Kemisk peeling, tycker jag personligen tar lite längre tid att få effekt och jag har i alla fall inte märkt att den känns lika ”len” som efter en scrub. Men efter några gånger ser huden ”piggare” ut. (Till saken hör att jag brukar använda rätt milda kemiska peelingar, jag har aldrig testat de starkare varianterna för att vara snäll mot huden. Det är trots allt syror som fräter på huden).

Milda kemiska peelingar med AHA & BHA är bra mot acne. Syrorna rensar ut porerna på ett sätt som andra rengöringsprodukter inte kan. Rena porer har mindre risk att täppa igen och utvecklas till acne. Ett naturligt alternativ är att använda citronsaft, men var försiktig. Ren citronsaft är starkt och kan irritera huden.

Så är du vintertrött skippa den komplicerade rutinen och gör en peeling i veckan. Just det en grej till, glöm inte att återfukta huden efteråt.

Lycka till!