En lugn hudvårdsrutin i sportlovestider

En lugn hudvårdsrutin i sportlovestider

En god vän till mig skickade en selfie till mig härom dagen med ordet “RÖD”. Hon har väldigt känslig hud med dragning åt rosacea och för att tackla problemet är hon i färd med att utveckla en minutiös hudvårdsrutin. (Väldigt imponerande). Det senaste experimentet var en AHA peeling med resultatet ”RÖD”. Jag tipsade att hon borde nog undvika AHA syra i framtiden; hon höll med.

En annan vän (som har fet hud med tendens till acne) sa till mig nyligen att hennes cleaners alltid svider, men “det ska väl vara så? Annars blir inte huden ren” Nej, det ska verkligen inte vara så. Svider det, bränner eller blir rött irriterar produkten din hud och du ska sluta använda den. En stark cleanser torkar även ut huden vilket leder till att huden producera mer olja för att kompensera och huden blir ännu fetare.

Håll dig till en minimalistisk hudvårdsrutin under lovet

Nu i sportlovstider är det extra viktigt att undvika starka produkter. Kall frisk luft är underbart men det torkar lätt ut huden. Om du har tur att få sol, så bränner du dig lätt i backen. (Använd alltid hög solfaktor – själv använder jag alltid 100 SPF när jag åker skidor.) Om du planerar att vara ute kallt väder hela dagen. Tvätta inte ansiktet på morgonen, tvättar du det försvinner ett naturligt skyddande fettlager och du ökar risken för torr hud.

Har du fått färg under dagen gäller samma sak – undvik att tvätta ansiktet med starka cleansers. Skölj ansiktet med vatten och lägg på en lugnande aloe vera gel. Det räcker och du ger huden lugn & ro och en chans att återhämta sig. Din vanliga hudvårdsrutin kan du göra när du är hemma i stan igen.

Men även i stan gäller less is more. För många produkter, för mycket tvättande och skrubbande stressar huden och den blir röd och torr eller så flammar acne upp.

Ha det bra i backen!