Hur står det till med din vattenförbrukning?

Hur står det till med din vattenförbrukning?

Har du någonsin tänkt på din dagliga vattenförbrukning? Tillgång på rent dricksvatten känns som given, eller hur? Du vrider om kranen och vattnet kommer till för att dricka, bada och tvätta kläder.

När jag precis hade flyttat till London blev det en läcka i ett av huvudrören och vattnet stängdes av i ett hela kvarteret. Det var en lördagsmorgon och vi har tvungna att gå till hörnet till kommunens uthämtningsställe för att få vatten till kaffet.

Den helgen insåg jag hur beroende vi är av vår dagliga vattenförbrukning. Det kom inget vatten i kranen när jag skulle tvätta händerna och jag var väldigt medveten om exakt hur många flaskor dricksvatten vi hade hemma. (Trots att vi endast behövde gå 2 minuter för att komma till en lastbil lastad med gratis dricksvatten.) 36 timmar senare kom vattnet igång igen och ordningen var återställd.

Vår dagliga vattenförbrukning tär på Moder Jord

Det här hände för mer än ett decennium sedan, då ingen reflekterade över vår vattenförbrukning, åtminstone inte i norra Europa. Idag är det annorlunda, mer och mer hör jag rapporter som visar på att vårt färskvatten kommer ta slut om vi inte snarast börja ställa om vår vattenkonsumtion.

En som har upplevt brist på vatten på riktigt (inte bara i ett dygn i centrala London) är Anil Ahuja som delade sina erfarenheter under TedEx Chicago förra hösten. Han håller på att utveckla ett system för hushåll att återanvända vatten & minska den totala vattenförbrukningen, på samma sätt som träd gör. Det är så här vi måste tänka och agera inte i framtiden, utan NU. (Om du som är i färd med att bygga hus – kolla in lösningar för att minska vattenkonsumtionen. )

Enkla steg för att minska din vattenförbrukning

Men om du inte har möjlighet att ändra hela ditt VVS system just i denna stund finns det enkla saker du kan göra för att minska din vattenförbrukning tillsvidare.

  • Fyll diskmaskinen/tvättmaskinen till max innan du kör den
  • Behöver du verkligen duscha varje dag? Om du hängt hemma en hel dag, kanske en dusch är onödig. Bad kräver mindre vatten än en dusch, förövrigt
  • När du duschar stäng av vattnet när du tvålar in dig
  • Stäng av kranen när du borsta tänderna
  • Tvätta frukt och grönt i en skål med vatten, inte under rinnande vatten
  • Fyll upp vasken med diskvatten när du diskar istället för att låta vattnet rinna
  • Kolla kranar och rör och rätta till ev läckor (det kommer även rätta huset/lägenheten i längden, en uppenbar win-win)

Summa summarum är att vi måste fundamentalt ändra på vår vattenförbrukning och inse att vatten inte är en oändlig resurs. Jag har börjat göra det jag listat här, som en start. Har du?